Residence in Cambridge


Presented by: Myoung Joo Chun

The Users and Needs
Husband and Wife in late 40s and teenage son and daughter.
Husband is a surgeon and wife is a house wife. Their son and daughter play ice hockey. 
They just bought the house and contacted architectural designers. 
They wanted to finish the design and construction of the house ASAP as they were renting a property while construction. 
Husband wanted to have a functional house.
Wife wanted to have a house that is open with full of natural lights. Wife liked modern and wanted to hide most of household stuff but she didn't want to look too 'cold'. She wanted to have a good laundry room as they do laundry several times every day.
They want to have a quiet room for the family where they can read and study together.
The couple both like to have a house different from the colonial style neighborhood.
Son wanted have a room where he and his friends can hang out with playing video games and watching sport games.
Daughter wanted a room that has a hide-away space.
They wanted to have a ice hockey practice rink.

The Building Condition
The house needed a total renovation in and out or a new construction after the demolition of the current one. 
The house had been built in 1926. Rear side of the house was added and the existing was renovated to have maximum number of rooms in 1980s. Some rooms got accessed through bathroom. Most part of the house was dark even in the daytime. On second and third floor, orientation got easily lost due to the disconnection of outside views.

New Design
The existing footprint was kept and the house was renovated inside and out. 
Dark grey brick and cedar wood were chosen for the exterior design to appreciate the natural materiality and low maintenance. 
White oak, poplar, glass, concrete were used for main interior finishes for the same reason.
Strategic locations of windows and solid and void interior walls brought natural light and ventilation into every space of the house from top floor to bottom floor and they also provided the privacy where needed. 
New floor plans extended interior toward outside, which creates the sense of place through the relationship with outside scenery.  
Minimum energy cost strategies were planned through maximum insulation and energy efficient lighting and plumbing fixtures.

As the designer is a educator, the project was used as an open classroom for students.
Students visited the project site to learn structure, building systems and building materials through the phases of construction. Students also could learn interior design details and finishes through the actual applications. The clients liked the students visits as they took it as designer's investments based on the pride of the project. 

Landscape design was suggested to compliment the house from outside and inside.

The house renovation did employ interior designer's maximum potential from exterior design proposal to landscape design suggestion as well as interior design to achieve cohesive design as a whole.

Appendix